Derivaten- en spotgasbeurs ENDEX van start

Amsterdam, Groningen | persbericht
  • ENDEX van start na splitsing van APX-ENDEX
  • ENDEX omvat de derivaten- en spotgashandel van APX-ENDEX
  • Gasunie 100% aandeelhouder, in afwachting van goedkeuring van toezichthouders voor meerderheidsaandeel in ENDEX door IntercontinentalExchange (ICE)

Vandaag is de derivaten-en spotgasbeurs ENDEX van start gegaan.

De oprichting van ENDEX is een vervolg op de beslissing van APX-ENDEX om zich op te splitsen in twee gescheiden bedrijven: enerzijds een elektriciteitsdeel (spothandel en clearing) en anderzijds een derivaten- en spotgasdeel. Deze herinrichting van APX-ENDEX-activiteiten werd bekendgemaakt op 17 september 2012. Tevens is toen de overeenkomst bekendgemaakt tussen IntercontinentalExchange (ICE) en gasinfrastructuurbedrijf Gasunie, met als doel de gezamenlijke oprichting van een onderneming waarin de derivaten- en spotgashandel van APX-ENDEX ondergebracht zou worden. ICE is een toonaangevende, mondiale speler op het gebied van gereguleerde futures-beurzen, clearing-huizen en over-the-counter-markten.

Met de splitsing van APX-ENDEX, waarin Gasunie een aandeel van 20,88% had, heeft Gasunie nu als enige aandeelhouder 100% van de aandelen van ENDEX in bezit. Gasunie werkt nu samen met ICE verder aan het verkrijgen van goedkeuringen van toezichthoudende autoriteiten, nodig voor de uitvoering van de in september vorig jaar bereikte overeenkomst, inclusief de beoogde aandelenverdeling, waarbij ICE een aandeel van 79,12% neemt en Gasunie 20,88%.

Het hoofdkantoor van ENDEX is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van APX-ENDEX in Amsterdam. Dochteronderneming ENDEX Derivatives B.V. (voorheen APX-ENDEX Derivatives B.V.) behoudt de beurslicentie om op te treden als operator van een gereguleerde markt in Nederland. De tweekoppige leiding van ENDEX bestaat uit Pieter Schuurs en Lucas Schmeddes, die tot nu toe COO en CFO waren van APX-ENDEX.

ENDEX zorgt voor een liquide, transparante en breed toegankelijke Europese handelshub voor aardgas en energiederivaten, gasbalanceringmarkten en gasopslagdiensten. De hub omvat zowel de Nederlandse virtuele handelsplaats TTF (Title Transfer Facility), de Britse On-the-Day Commodity Market (OCM) en het Belgische ZeebruggeTrading Point (ZTP).

De CEO van Gasunie, Paul van Gelder, zegt: "We kijken ernaar uit om verder te werken aan de toekomststrategie voor ENDEX. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de verdere ontwikkeling van de gashandelshub voor continentaal Europa en aan verbeterde technologie en clearingoplossingen voor de ENDEX-klanten. ENDEX zal voortbouwen op de successen van de gas- en derivatenhandel van APX-ENDEX. De lancering van een beurs die zijn focus geheel kan richten op de handel in gas en derivaten zal interessante groeikansen met zich meebrengen. Daarvan zullen zowel klanten, als handelaren als consumenten van gas de voordelen ondervinden.”

Meer informatie: pers@gasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen