Eerste grensoverschrijdend platform voor ‘day ahead’ gastransport in Europa

Hannover/Groningen

Op 18 februari lanceren BEB Transport GmbH (BEB) en Gas Transport Services B.V. (GTS) het eerste Europese boekingsplatform voor de gecombineerde verkoop van zogenoemde ‘day-ahead’ gastransportcapaciteit. BEB is de beheerder van het gastransport in Noordwest Duitsland en GTS (een dochteronderneming van Gasunie) is de nationale netbeheerder in Nederland. “EUCABO” (European Capacity Booking) maakt het mogelijk om grensoverschrijdende transportcapaciteit te boeken op de interconnectiepunten tussen BEB en GTS bij Oude Statenzijl in Oost-Groningen. Dit geldt voor zowel hoog- als laagcalorisch gas. Met één enkele boekingsopdracht kunnen marktpartijen bij BEB en GTS transportcapaciteit aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens boeken.

Dit initiatief is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een geïntegreerde Europese gasmarkt. “EUCABO” speelt in op de behoefte van marktpartijen om eenvoudig grensoverschrijdende transportcapaciteit van aardgas te contracteren en draagt bij aan een goed functionerende interne Europese gasmarkt. “EUCABO” is een pilot project en is opgezet als open platform, zodat meer grensoverschrijdende interconnectiepunten, ook van andere netwerkbeheerders, kunnen worden toegevoegd. De ontwikkeling van “EUCABO” door BEB en GTS vloeit voort uit het Gas Regional Initiative (GRI).

Meer informatie over “EUCABO” is te vinden op de website www.eucabo.com en de websites van BEB en GTS. “EUCABO” is toegankelijk voor alle marktpartijen die geregistreerd staan in de systemen van BEB en / of GTS.

Voor meer info: pers@gasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen