Eerste LNG tanker meert aan bij Gate terminal

Groningen

Op de Maasvlakte is maandagochtend vroeg voor het eerst een tanker met vloeibaar aardgas (LNG) aangekomen. Het BP-schip British Trader meerde af bij de nieuwe Gate terminal op de Maasvlakte dat begonnen is met proefdraaien. Het schip, met diverse opslagkoepels, is maar liefst 280 meter lang en 42 meter breed en had ruim 130.000 kubieke meter vloeibaar gas aan boord.

Voorafgaand aan de start van de commerciële operatie van Gate terminal in september 2011, worden de installaties gedurende een aantal maanden uitgebreid getest. In de eerste fase worden de tanks en het leidingwerk afgekoeld tot -162 graden Celsius. Op deze temperatuur komt het gas vanaf de tanker en wordt het opgeslagen in de drie opslagtanks op de terminal.

Gate is een Joint Venture tussen Gasunie en Vopak. Gate terminal ligt sinds de start van de bouw in 2008 goed op schema en verwacht zijn commerciële operatie te kunnen starten per september 2011. De doorvoercapaciteit van de terminal is 12 miljard m3 aardgas per jaar.

Gate terminal is de eerste LNG-terminal in Nederland en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de voorzieningszekerheid van aardgas in Nederland en de rest van Europa. Doordat Nederland door deze terminal is aangesloten op gasstromen vanuit de hele wereld wordt de positie van Nederland als gasrotonde van Europa verder versterkt.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen