Energy Delta Institute wint Rus Prix 2007

Groningen

Energy Delta Institute (EDI) heeft de Rus Prix 2007 gewonnen. EDI kreeg deze prijs vanwege haar bijzondere bijdrage aan het ontwikkelen van de Russisch-Nederlandse samenwerking op het gebied van onderwijs. De Rus Prix is een prijs die ieder jaar uitgereikt wordt aan personen of instellingen die zich verdienstelijk gemaakt hebben als het gaat om het bevorderen van de Russisch-Nederlandse betrekkingen op handels-, maatschappelijk en cultureel gebied. De prijs werd gisteren (4 juni) in Noordwijk overhandigd door de Russische ambassadeur, Z.E. K.G. Gevorgian, ter gelegenheid van de viering van de Onafhankelijkheidsdag van de Russische Federatie. De RUS Prix werd namens EDI in ontvangst genomen door Eric Dam (Raad van Bestuur N.V. Nederlandse Gasunie en bestuursvoorzitter EDI) en Volko de Jong (Managing Director EDI), waarbij ook een delegatie van EDI's partners Gasunie en GasTerra aanwezig was. Gas speelt een cruciale rol in de relatie tussen Nederland en Rusland. Voor Rusland zijn de gasinkomsten essentieel voor haar economische ontwikkeling, terwijl gas voor Nederland (en de EU) een belangrijke schakel is in de leveringszekerheid van energie. Het vergroten van kennis over uiteenlopende aspecten van de gaswaardeketen is daarbij van onschatbare waarde, evenals het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties. EDI speelt een belangrijke rol in de betrekkingen tussen Nederland en Rusland. 's Werelds grootste gasbedrijf, het Russische OAO Gazprom is één van EDI's 'founding fathers'.
Het initiatief voor EDI ontstond tijdens een handelsmissie van oud-minister Jorritsma naar Rusland in 2002, waarbij het idee gelanceerd werd om naast gasmoleculen ook kennis uit te wisselen en zo de relatie met de Russen te versterken. Gazprom heeft, net als de andere partners van EDI, zitting in EDI's International Supervisory Board en stuurt jaarlijks grote aantallen deelnemers naar EDI's opleidingsprogramma's. Nederland en Rusland streefden er bovendien beide naar, de belangstelling voor energie, en gas in het bijzonder, juist bij universiteiten te vergroten. Concreet leidde dit tot de aanstelling van vier hoogleraren in Groningen met speciale aandacht voor energie en gas. Daarnaast heeft EDI nauwe banden met Gubkin (Russian State University for Oil & Gas) en MGIMO (Russian State Institute for International Relations).

EDI is een samenwerkingsverband tussen N.V. Nederlandse Gasunie, GasTerra b.v., het Russische OAO Gazprom en de Rijksuniversiteit Groningen, sinds 2006 aangevuld met Shell. EDI's belangrijkste doel is het leveren van een bijdrage aan het opleiden van de huidige en toekomstige energiemanager. In dat kader coördineert EDI kennisprojecten en organiseert zij opleidingen die met allerlei economische, juridische, management- en geopolitieke aspecten van de gaswaardeketen te maken hebben. Vanaf haar oprichting in 2002 tot nu toe heeft EDI meer dan 800 deelnemers uit binnen- en buitenland opgeleid, afkomstig uit meer dan 30 landen over de hele wereld. Dit jaar is het vijf jaar geleden dat EDI opgericht is. In oktober wordt er uitgebreid bij dit lustrum stilgestaan.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen