Gasrotonde belangrijk voor Nederlandse economie

Groningen

Vandaag verscheen het onderzoeksrapport van The Brattle Group naar de bijdrage van de gasrotonde aan de Nederlandse economie. Het onderzoek is verricht in opdracht van de vorige minister van het toenmalige Ministerie van Economische Zaken. Zoals uit de studie blijkt, kan de gasrotonde niet alleen een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie leveren maar heeft die bovendien een positief effect op de energievoorzieningszekerheid en op de werking van de markt.

In zijn reactie op de uitkomsten van dit onderzoek zei Paul van Gelder, CEO van Gasunie, het volgende: ‘Gasunie heeft verheugd kennisgenomen van de uitkomsten van het rapport. Hierdoor wordt bevestigd dat de gasrotonde een belangrijke impuls geeft en zal geven aan de Nederlandse economie: ruim 21 miljard euro voor de BV Nederland en een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid. Dat is in deze tijden van economische onzekerheid ongekend. Bovendien vergroot de gasrotonde de voorzieningszekerheid van energie. Het rapport bewijst dat de ambitie van de Nederlandse overheid om de rol van Nederland op het gebied van aardgas te versterken, getuigt van visie en daadkracht.
Het bouwen van de gasrotonde is in volle gang en Gasunie draagt daar voor een groot deel aan bij. Komend jaar nemen we een aantal grote projecten in gebruik: aardgasbuffer Zuidwending, de eerste terminal voor vloeibaar aardgas in Nederland en een verzwaring van ons leidingennet. Maar de gasrotonde is nog niet af en de verdere uitbouw is geen vanzelfsprekendheid. Willen we succesvol blijven in de concurrentie met andere landen die ook gashubs aan het ontwikkelen zijn, dan moeten nog belangrijke versterkingen gerealiseerd worden. Dit is ook nodig om de inpassing van groen gas, een belangrijke pijler van het duurzaamheidsbeleid, mogelijk te maken. De gasmarkt vraagt om extra capaciteit en Gasunie staat klaar om die te bouwen. Maar die investeringen staan nu op de tocht, omdat hiervoor het reguleringskader ontbreekt en het niet duidelijk is of en onder welke voorwaarden Gasunie deze investeringen mag doen. Gasunie hoopt dat de NMa snel met een reguleringskader komt dat aansluit bij het energiebeleid van de Nederlandse overheid. En daarmee ook in aanmerking neemt de versterking van leveringszekerheid, het bevorderen van duurzaamheid en het belang van de gasindustrie voor de Nederlandse economie. In dat verband liggen het succes en de toekomst van de gasrotonde nu grotendeels in handen van de NMa.’

Klik hier voor het ELI Rapport gasrotonde 

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen