Gasunie en Greenpeace Energy genomineerd voor duurzaamheidsprijs Enlightenmentz

Groningen | persbericht

Gasunie is met het project ‘Windgas’ genomineerd voor de verkiezing Enlightenmentz of the Year 2012. Voor deze verkiezing zijn projecten geselecteerd die een opmerkelijke bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Gasunie werkt in het project Windgas samen met de Duitse groene energieleverancier Greenpeace Energy. Het doel is om overschotten aan duurzame energie om te zetten in waterstofgas, dat vervolgens in de gasinfrastructuur kan worden geïnjecteerd. Het gassysteem wordt daarmee een transport- en opslagmedium voor duurzame energie en draagt zo bij aan de optimale benutting daarvan.

Het project wordt uitgevoerd in Duitsland. Vorige week maakten Gasunie en Greenpeace Energy de definitieve locatie voor het project bekend: Suderburg. De partners in dit project willen de installatie en invoedingsfaciliteiten eind 2013 in gebruik nemen.

Power to gas
Het aanbod van elektriciteit uit wind- en zonne-energie varieert sterk, al naar gelang de weersomstandigheden. Soms is er teveel en soms weer te weinig. Tijdelijke overschotten aan duurzame energie kunnen via elektrolyse in gasvorm worden omgezet en opgeslagen. Gas is zijn beurt gemakkelijk op te slaan voor later gebruik; het is bovendien de goedkoopste vorm van energietransport. Windgas wordt ook wel 'power-to-gas' genoemd: van elektriciteit naar gas. Met gasinfrastructuur als buffersysteem kan alle duurzame energie zo nuttig mogelijk worden gebruikt.

Enlightenmentz
Enlightenmentz is een initiatief van Science-centrum NEMO, het energieblad Utilities en verschillende organisaties op het gebied van duurzaamheid, wetenschap en industrie. De jury heeft twaalf finalisten bepaald voor de Enlightenmentz of the Year 2012. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan een duurzame toekomst. Zoals de organisatie het zelf omschrijft: ‘Enlightenmentz zijn lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. Niet alleen duurzaam maar ook mooi, comfortabel en intuïtief. Samen kunnen ze de groene industriële revolutie veroorzaken.’ De vier categorieën zijn process, product, social en urban. Het windgasproject valt in de categorie social.

Op 1 en 2 november worden de winnaars gekozen tijdens Energy 4 Next Generations II in NEMO. Zij mogen een jaar lang het logo van Enlightenmentz voeren.

Voor meer informatie zie Enlightenmentz of the Year 2012.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen