Gasunie kruist Westerschelde met recordboring (incl. videofragment)

Groningen | persbericht

Gasinfrastructuurbedrijf Gasunie is er in geslaagd om op een veilige manier ruim 2.700 meter pijpleiding succesvol onder de Westerschelde door te trekken. Door een speciale boortechniek kon vanaf beide oevers een gat worden geboord in de bodem van de Westerschelde naar een werkeiland midden in de Westerschelde. Deze techniek zorgde ervoor dat het gebied zo min mogelijk verstoord hoefde te worden. De boringen, een van ruim 1.300 meter, de ander ruim 1.400 meter, waren voor Gasunie een nieuw boorrecord qua lengte en diameter. Vorige week werd de leiding op de zuidelijke oever in de boorsleuf getrokken. De leiding is onderdeel van de landelijke uitbreiding van het hoofdtransportnetwerk van Gasunie, de Noord-Zuid Route. Het deel tussen Wijngaarden en Zelzate, waarvan de Westerscheldekruising onderdeel uitmaakt, zal vanaf 2010 in gebruik zijn.

Over de werkzaamheden
Voor deze kruising werd middenin de Westerschelde een werkeiland gebouwd bestaande uit zesentwintig meter lange damwandplaten. Het gecreëerde werkeiland heeft een afmeting van 90 bij 26 meter en is geheeld opgevuld met zand. Het bestaat uit een buitenkuip met daarin een binnenkuip. De damwandplanken zijn in de bodem van de Westerschelde bevestigd. Naar beide oevers werd de afgelopen maanden vanaf het werkeiland horizontaal gestuurde boringen van ruim 1.300 en ruim 1.400 meter uitgevoerd om de leiding in te kunnen trekken. Vorige week was het de beurt aan de leiding ten zuiden van het werkeiland. Vier grote hijskranen tilden de leiding aan de waterkant op, om de streng langzaam en voorzichtig in de boorsleuf te trekken. (noot: zie het videobeeld.) Het intrekken van de leiding nam de hele dag in beslag. ’s Avonds om 22 uur was de megaklus geklaard. De komende weken worden de leidingdelen op het werkeiland met elkaar verbonden. Hiermede is de kruising onder de Westerschelde voltooid.

Eind 2010 zal de leiding, die onderdeel uitmaakt van het leidingsysteem tussen Wijngaarden en Zelzate, in gebruik worden genomen.

 

Artist impression van de boring onder de Westerschelde Artist impression van de boring onder de Westerschelde

Noord-Zuid Route
De leidingkruising met de Westerschelde maakt onderdeel uit van een groot project van Gasunie, de Noord-Zuid Route. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door geheel Nederland en er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. De uitbreiding van het netwerk is nodig omdat in de toekomst meer gas vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. De eigen winning van aardgas in Nederland en Europa neemt af, terwijl de vraag naar aardgas als schoonste fossiele brandstof nog steeds stijgt. Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als hart van de ‘gasrotonde’ in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas. De realisatie van dit grote project zorgt de komende jaren voor een flink stuk extra werkgelegenheid.

Over Gasunie
Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Wij dienen het algemene belang in de markten waarin we actief zijn en streven ernaar een optimale waarde te creëren voor onze stakeholders. Wij zijn de eerste aanbieder van onafhankelijk gastransport met een grensoverschrijdend netwerk in Europa. We bieden onze transportdiensten aan via onze dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland in Duitsland. Daarnaast bieden we ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG-aanvoer. Wij beschouwen de wensen van onze klanten als onze voornaamste drijfveer. Wij streven naar het realiseren van de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, efficiency en duurzaamheid. Mede door de betrouwbaarheid en strategische ligging ten opzichte van groeiende internationale gasstromen vormt het Gasunie-net het hart van wat de ‘gasrotonde’ van Europa wordt genoemd.

Van de werkzaamheden zijn video-opnames gemaakt in HD-kwaliteit (broadcast) vanonder een nieuwshelicopter. Deze ruwe opnames zijn gratis en zonder bronvermelding te gebruiken door nieuwszenders (nationaal, lokaal en Internet) ten behoeve van een reportage over het intrekken van de leiding. Bij belangstelling kunt u contact opnemen met Gasunie, Gerben van Dijk, e-mail: pers@gasunie.nl.

Een impressie van de beelden is hieronder te zien (lage kwaliteit).

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen