Gasunie legt zinker in de Vecht (incl. videofragment)

Groningen | persbericht

Om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar aardgas, breidt gasinfrastructuurbedrijf Gasunie zijn hoofdtransportnetwerk uit. Van Noord naar Zuid Nederland worden op dit moment nieuwe pijpleidingen gelegd (Noord-Zuid Route). Bij Ommen werd dinsdag 29 september een zinker in de rivier de Vecht gelegd.

Werkzaamheden
Dinsdag 29 september was de doorgang van de rivier de Vecht ter hoogte van Ommen gestremd. Vanaf een tijdelijke brug liet Gasunie een leidingdeel van de nieuwe Noord-Zuid Route afzinken in de Vecht. De afgelopen weken was het leidingdeel, met een lengte van 130 meter, op de kant gelast en gebogen totdat de leiding de vorm had van de bedding van de Vecht. Tegelijkertijd werd in de Vecht van de ene naar de andere oever een sleuf gebaggerd van drie meter diepte. In deze sleuf is dinsdag 29 september het leidingdeel afgezonken.
Vier grote kranen tilden het leidingdeel op waarna ze langzaam en voorzichtig naar de Vecht en op de tijdelijke brug reden. Toen de leiding goed in positie hing boven de Vecht werd deze gevuld met water waardoor hij langzaam zonk. Eenmaal op de bodem werd de aangebrachte sleuf gevuld met zand zodat de leiding stevig verankerd lag. In de komende dagen wordt de leiding leeggepompt en aangesloten op het nieuwe Noord-Zuid leidingnet.

Een impressie van de beelden is hier te zien. Wie interesse heeft in gebruik van het ruwe beeldmateriaal kan mailen naar pers@gasunie.nl.

Noord-Zuid Route
Het leggen van de zinker is onderdeel van een groot project van Gasunie, de Noord-Zuid Route. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door geheel Nederland en er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. De uitbreiding van het netwerk is nodig omdat in de toekomst meer gas vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. De eigen winning van aardgas in Nederland en Europa neemt af, terwijl de vraag naar aardgas als schoonste fossiele brandstof nog steeds stijgt. Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als hart van de ‘gasrotonde’ in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas. De realisatie van dit grote project zorgt de komende jaren voor een flink stuk extra werkgelegenheid.


Over Gasunie
Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Wij dienen het algemene belang in de markten waarin we actief zijn en streven ernaar een optimale waarde te creëren voor onze stakeholders. Wij zijn de eerste aanbieder van onafhankelijk gastransport met een grensoverschrijdend netwerk in Europa. We bieden onze transportdiensten aan via onze dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland in Duitsland. Daarnaast bieden we ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG-aanvoer. Wij beschouwen de wensen van onze klanten als onze voornaamste drijfveer. Wij streven naar het realiseren van de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, efficiency en duurzaamheid. Mede door de betrouwbaarheid en strategische ligging ten opzichte van groeiende internationale gasstromen vormt het Gasunie-net het hart van wat de ‘gasrotonde’ van Europa wordt genoemd.

Voor meer informatie: pers@gasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen