Gasunie neemt nieuw station in gebruik

Groningen | persbericht


Zaterdag 1 oktober neemt gasinfrastructuurbedrijf Gasunie het nieuwe compressorstation in Wijngaarden (Zuid-Holland) in gebruik. Het compressorstation zal een grote rol spelen bij de doorvoer van aardgas, onder meer vanuit de Gate terminal voor vloeibaar aardgas in Rotterdam die vorige week door koningin Beatrix geopend is. Samen met de ingebruikname van ruim 100 kilometer aardgastransportleiding wordt de opening van het nieuwe station in Wijngaarden op vrijdag 30 september gevierd met de feestelijke onthulling van een kunstwerk dat speciaal voor deze locatie gemaakt is.

Door de ingebruikname wordt binnen planning en budget de tweede fase van de zogenaamde Noord-Zuid Route opgeleverd. Met de aanleg van de Noord-Zuid Route breidt Gasunie het landelijke gasnet uit met ruim 500 kilometer aardgastransportleidingen. Ook worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. Een jaar geleden werd de eerste fase van dit project voltooid met de oplevering van 275 kilometer leiding en het compressorstation in Scheemda (Groningen). Op 30 september is weer 100 kilometer leiding klaar voor gebruik en kan het compressorstation in Wijngaarden in bedrijf worden gesteld. In de komende twee jaren wordt de laatste fase van de Noord-Zuid Route, ongeveer 90 kilometer leiding, aangelegd. Met de bouw van de gehele Noord-Zuid Route is een investeringsbedrag van in totaal 1,8 miljard euro gemoeid.

Eric Dam, lid Raad van Bestuur Gasunie: 'Met het nieuwe station Wijngaarden nemen we een belangrijk knooppunt in de gasrotonde in gebruik. De uitbreiding van het Nederlandse gasnet is nodig omdat in toenemende mate aardgas vanuit het buitenland geïmporteerd wordt. De winning van aardgas in Nederland en Noordwest-Europa neemt namelijk geleidelijk af, terwijl de sterke vraag naar aardgas blijft bestaan. Niet alleen doordat aardgas de schoonste fossiele brandstof is, maar ook omdat het vanwege zijn flexibele inzet kan dienen als ondersteuning van wind en zonne-energie. Dankzij de uitbreiding van het gasnet blijven afnemers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas en versterkt Nederland zijn unieke positie als "gasrotonde" in de Europese energiemarkt.'

Om deze mijlpaal te markeren, zal burgemeester Van der Borg van de gemeente Graafstroom een kunstwerk onthullen dat speciaal voor deze locatie gemaakt is. Hij wordt hierbij ondersteund door leerlingen van basisschool De Zaaier in Wijngaarden. Het kunstwerk van de hand van Mieke de Waal brengt de liefde tot uiting die omwonenden koesteren voor het bijzondere landschap van de Alblasserwaard. Het kunstwerk krijgt een prominente plaats in het twaalf hectare grote landschapsplan dat rondom het station wordt aangelegd. Het landschapsplan is door Gasunie in overleg met omwonenden opgesteld en zorgt ervoor dat het landschappelijke karakter van de polder behouden blijft. 

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen