Gasunie ontvangt Rus Prix voor Nord-Stream

Groningen/Noordwijk | persbericht

Gasinfrastructuurbedrijf Gasunie heeft uit handen van de Ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland, Roman Kolodkin, de Rus Prix ontvangen voor het internationale pijpleidingproject Nord Stream, dat hiermee werd gelauwerd als ‘bijzonder grensoverschrijdend project’. Gasunie heeft hierin een aandeel van negen procent. Nord Stream is een 1.224 kilometer lange gasleiding die over de bodem van de Oostzee van het Russische Vyborg naar het aanlandingspunt bij Lubmin in Duitsland loopt, en vormt voor Europa een directe verbinding met de immense Russische gasvoorraden. De overige aandeelhouders zijn het Russische Gazprom (51 procent), de Duitse bedrijven BASF/Wintershall en E.ON Ruhrgas (elk 15,5 procent) en het Franse GDF SUEZ (negen procent). De Rus Prix wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het kader van Russisch-Nederlandse samenwerking.

De prijs werd in ontvangst genomen door Geert Graaf, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie. Hij zei: “Deze prijs is een erkenning voor het Nord Stream-team en voor de internationale samenwerking tussen de aandeelhouders. Dit was een technisch uitdagend infrastructuurproject, een van de grootste in zijn soort. Het is gerealiseerd in een complexe internationale politieke situatie, op tijd en binnen budget. Het is een voorbeeld van een geslaagd omvangrijk investeringsproject in een tijd van economische turbulentie. We zijn er trots op een van de aandeelhouders te zijn.”

In november 2011 vond de officiële opening plaats van Nord Stream. In het najaar van 2012 zal ook de tweede parallelle pijpleiding beschikbaar komen. Dan zal Nord Stream een capaciteit van 55 miljard kubieke meter per jaar hebben, genoeg voor de levering van gas voor circa 26 miljoen huishoudens. Via haar netwerk in Duitsland heeft Gasunie een aansluiting op deze aanvoer. Dit past in haar strategie waarin onder de naam ‘crossing borders in energy’ onder meer gestreefd wordt naar goede aansluitingen op de internationale gasstromen, ten behoeve van leveringszekerheid en marktwerking in Nederland en Europa.

Gasunie heeft door de jaren heen een samenwerkingsrelatie opgebouwd met Russische partners. Er wordt diverse terreinen samengewerkt met Gazprom, 's werelds grootste gasbedrijf, en met andere Russische instellingen. Daarbij zijn ook innovatieve projecten als het samen ontwikkelen van duurzame groengasproductie in Rusland.

Einde bericht

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen