Gasunie versterkt positie door overname Noord-Duits gastransportnetwerk

Groningen | persbericht

Gasinfrastructuurbedrijf Gasunie heeft de onderhandelingen voor de aankoop van de gastransporttak van het Noord-Duitse BEB Erdgas und Erdöl GmbH (BEB) succesvol afgerond. Deze transporttak was tot op heden gezamenlijk eigendom van Shell Verwaltungsgesellschaft für Erdgasbeteiligungen en ExxonMobil Central Europe Holding. Het hoogwaardige gastransportnetwerk van BEB grenst aan dat van Gasunie en strekt zich uit tot aan Berlijn. Ook het ExxonMobil-netwerk EMGTG maakt onderdeel uit van de overeenkomst. Het netwerk, met een totale lengte van ruim drieëneenhalf duizend kilometer (ruim een kwart van de omvang van het Gasunie-netwerk), heeft aansluitingen met diverse belangrijke brongebieden voor aardgas, zoals het aanlandingspunt van Noors gas in Duitsland. Hierdoor wordt de positie van Gasunie als eigenaar en beheerder van een belangrijk gasknooppunt voor Europa versterkt.

De transporttak van BEB heeft circa honderdvijftig medewerkers en transporteert jaarlijks ongeveer dertig miljard kubieke meter aardgas. De netwerken van Gasunie en BEB zijn met elkaar verbonden en de activiteiten van beide bedrijven hebben veel gemeen. Gasunie zal de bedrijfsvoering en bestaande transportovereenkomsten van BEB voortzetten. De opslagactiviteiten, alsmede de exploratie en productie van BEB vallen niet onder de overname. De overname moet nog formeel worden goedgekeurd door de relevante Duitse mededingingsautoriteiten.

Binnen de sector geldt BEB als een uitermate professioneel en vooruitstrevend bedrijf. Marcel Kramer, CEO Gasunie: “Bij Gasunie zijn wij verheugd dat we nauw met al onze nieuwe collega’s van BEB Transport kunnen gaan samenwerken. Het is niet alleen het netwerk van BEB Transport dat erg waardevol is – het gaat ook om de ervaring en de kunde van het bedrijf en zijn medewerkers. Samen gaan wij ervoor zorgen dat onze klanten extra voordeel hebben bij deze overeenkomst. Zo werken wij als aanbieders van gastransportdiensten samen aan een goede energievoorziening voor Nederland, Duitsland en geheel Europa op basis van onafhankelijke gasinfrastructuren."

Voor meer info: pers@gasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen