Gasunie zet LNG-installatie in om aan gasvraag Randstad te voldoen

Gasunie heeft vanochtend haar LNG-installatie op de Maasvlakte ingezet om extra aardgas naar de Randstad te kunnen transporteren. In de tanks op deze installatie is vloeibaar gas (Liquefied Natural Gas) opgeslagen dat bij piekvragen gasvormig wordt gemaakt waarna het in het gastransportnet van Gasunie wordt opgenomen. Door de aanhoudende winterse omstandigheden neemt de vraag naar gas en dus gastransport toe.

Gasunie beschikt sinds 1977 over deze installatie die fungeert als zogenaamde peakshaver. Op momenten dat er extra vraag naar gas is wordt deze installatie ingezet om de gasvoorziening in de Randstad op peil te houden. In de tweede helft van deze week is een aantal van zulke piekmomenten ontstaan. Deze hangen samen met de lage temperaturen in een groot deel van Nederland en het weer opstarten van bedrijven en instellingen na de jaarwisseling. Met name in de ochtenduren is er momenteel een grote vraag naar aardgas.

Gasunie zet de peakshaver stand by zodra de effectieve etmaaltemperatuur in De Bilt -2 °C of lager wordt. De LNG-installatie op de Maasvlakte is een wezenlijk onderdeel van het gastransportsysteem van Gasunie. Door de inzet van de installatie kan het gastransport verder worden geoptimaliseerd. Juist in deze koude periode is het van belang dat iedereen op aardgas kan blijven vertrouwen. Bovengronds zorgt de winter soms voor chaotische taferelen, maar onder de grond stroomt het gas gewoon door.

Klik hier voor een grafische weergave.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen