Gate LNG terminal tekent overeenkomst met E.ON Ruhrgas

Rotterdam | persbericht

N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) en Koninklijke Vopak (Vopak), strategische partners in Gate terminal, maken bekend dat Gate terminal een langetermijn contract getekend heeft met E.ON Ruhrgas AG (E.ON Ruhrgas) uit Duitsland. E.ON Ruhrgas is een van Europa's toonaangevende energiebedrijven en zal jaarlijks 3 miljard kubieke meter (bcm) tot gas verdampt vloeibaar aardgas (LNG) doorvoeren. Het is het vierde energiebedrijf dat Gate terminal zal gebruiken als locatie voor de levering van LNG aan de Noordwest-Europese markt. Samen met de eerder gesloten overeenkomsten met DONG Energy, EconGas en Essent zal Gate terminal vanaf de tweede helft van 2011, wanneer de terminal naar verwachting volledig operationeel is, een jaarlijkse doorzet van 12 bcm verzorgen. Als onderdeel van de overeenkomst zal E.ON Ruhrgas een aandelenbelang van 5% verwerven in Gate terminal. Gate terminal is de eerste onafhankelijke LNG import terminal in aanbouw in Nederland.

Met de levering van LNG door E.ON Ruhrgas is de totale capaciteit van 540.000 kubieke meter van de 3 voorziene tanks volledig gecontracteerd. Om de additionele LNG-schepen te kunnen ontvangen zal een tweede aanlegsteiger gebouwd worden, evenals de benodigde infrastructuur. Gate terminal zal deze nieuwe terminalfaciliteiten de komende maanden financieren door het aantrekken van additionele externe financiering op basis van de huidige financieringsstructuur. Gate terminal zal de banken die betrokken zijn bij de op 21 juli aangekondigde projectfinanciering, verzoeken om deze middelen in hun kredietfaciliteiten onder te brengen. In de toekomst is het mogelijk om uit te breiden naar 4 opslagtanks waardoor de totale jaarlijkse doorvoercapaciteit naar 16 bcm wordt gebracht.

John Paul Broeders, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Vopak en Marcel Kramer, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Gasunie, reageerden beiden: "We zijn zeer verheugd dat E.ON Ruhrgas Gate terminal gekozen heeft als nieuwe toegangspoort voor de levering van gas aan Noordwest-Europa. Sinds december 2007 zijn we in staat geweest om langetermijn overeenkomsten te sluiten met vier energiebedrijven uit vier verschillende Europese landen. Dit onderstreept de behoefte aan een LNG import terminal voor de West-Europese markten en het groeiende belang van het voor de energie industrie nieuwe onafhankelijke business model, waarin de terminal operator zelf geen handelsactiviteiten ontplooit."

Voor meer info: pers@gasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen