Gazprom en Gasunie studeren op uitbreidingsmogelijkheden Nord Stream

Amsterdam | persbericht

Vandaag hebben Alexey Miller, voorzitter van het Management Committee van Gazprom, en Paul van Gelder, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Gasunie, een overeenkomst ondertekend. De bedrijven gaan samen de mogelijkheden verkennen voor uitbreiding van het Nord Stream-project en voor aanvullende infrastructuur die van belang is om de levering van gas naar Noordwest-Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk, veilig te stellen. De ondertekeningsceremonie vond plaats in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam in de aanwezigheid van de Russische president Poetin en premier Rutte.

In het belang van een betrouwbare en betaalbare gasvoorziening voor Europa en daarmee ook voor Nederland is daarmee opnieuw een stap gezet. Het verkennen van nieuwe verbindingsmogelijkheden door Duitsland en Nederland naar het Verenigd Koninkrijk is van groot belang voor de leveringszekerheid in Noordwest-Europa.

De inzet van aardgas als schoonste en meest flexibele fossiele brandstof zorgt ervoor dat klimaatdoelstellingen gehaald kunnen worden. Gas en gasinfrastructuur kunnen bovendien een verdere groei van hernieuwbare energiebronnen mogelijk maken. Op die manier blijft de energievoorziening ook in een duurzame mix stabiel.

Minister Kamp van Economische Zaken: “Dit versterkt de positionering van Nederland als logistiek centrum voor gas in de toekomst – als Nederland als productieland aan belang gaat inboeten. Dit kan mede dankzij het grensoverschrijdende netwerk van Gasunie, dat als partner van Gazprom in een consortium de Nord Stream-pijpleiding heeft helpen te realiseren.”

Meer informatie: pers@gasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen