Geslaagde Open Dag installatie Ommen

Ommen

Voor sommigen was het de vervulling van een lang gekoesterde wens: een kijkje nemen achter de hekken van de installatie van Gasunie in Ommen. Zij stonden daarin niet alleen: ruim 1.000 geïnteresseerden kwamen op zaterdag 12 oktober naar de Open Dag van de installatie.

Voor de ochtend waren met name familieleden en collega’s uitgenodigd, ’s middags was de installatie open voor alle overige belangstellenden. Jong en iets ouder keek zijn ogen uit. Men kon een film bekijken waarin werd uitgelegd hoe het gastransport in Nederland  z’n werk gaat en in decontrolekamer kon men zien hoe technici op grote schermen de gasstromen op de installatie bewaken. In de expositieruimte waren maquettes van de verschillende onderdelen van de installatie te zien. In een speciale proefopstellingwerd zichtbaar hoe gas vanuit een ondergrondse aardgasbuffer uiteindelijk in een auto kan belanden. Buiten lieten specialisten zien hoe onder meer een tank van binnen wordt geïnspecteerd en hoe een leiding van binnenuit wordt schoongemaakt. Medewerkers van de afdeling Speciale Opdrachten van Gasunielieten daarnaast zien hoe zij werkzaamheden verrichten aan gasvoerende leidingen. Een specialisme waarom zij wereldwijd bekend staan. Vervolgens kon men met een busje een rondrit maken over het terrein. De tocht voerde langs de stikstoffabriek waarmee men op Ommen van gas met een hoge calorische waarde gas van Groningen-kwaliteit kan maken dat een lagere calorische waarde heeft. Ook zag men de mengstations waarin gas van verschillende kwaliteiten wordt gemengd tot de kwaliteiten die in de huishoudingen en industrie kunnen worden gebruikt. Tot slot liep men door een compressorhal waarin de druk van gas wordt verhoogd zodat het weer verder kan stromen.

Ruim 30 medewerkers van Gasunie gaven tekst en uitleg en zorgden ervoor dat alle vragen werden beantwoord. ‘Fantastisch’, vatte installatiechef Richard van der Velden de dag in één woord samen. Zowel bezoekers als de bemanning van de installatie gaven na afloop aan een geweldige dag te hebben gehad. Voor herhaling vatbaar dus, maar voorlopig weer gewoon aan het werk want de winter staat voor de deur. Voor Gasunie de drukste tijd van het jaar. De vraag naar gas neemt alweer toe en dat betekent voor de medewerkers van Gasunie volop werk aan de winkel!

Foto-impressie Open Dag Ommen.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen