ICE en Gasunie lanceren derivaten- en spotgasbeurs ICE Endex

London, Amsterdam en Groningen | persbericht
  • Gezamenlijk initiatief van IntercontinentalExchange(ICE) en Gasunie, gebaseerd op de derivaten- en spotgashandel van voormalige APX-ENDEX
  • ICE Endex biedt transparant beursplatform voor handel in aardgas en stroom
  • Clearing van ICE Endex derivatencontracten door ICE Clear Europe
     

IntercontinentalExchange (ICE), een toonaangevende, wereldwijd opererende speler op het gebied van gereguleerde futures-beurzen, clearing-huizen en over-the-counter-markten, en gasinfrastructuurbedrijf Gasunie kondigen vandaag de start aan van ICE Endex. De lancering van ICE Endex kon plaatsvinden nadat van de Engelse mededingsautoriteit (OFT – Office of Fair Trading) en het Nederlandse ministerie van Financiën toestemming respectievelijk een verklaring van geen bezwaar werd verkregen. Op 26 maart 2013 werd de transactie afgerond.

De oprichting van ICE Endex is een vervolg op de splitsing van APX-ENDEX in twee gescheiden bedrijven: enerzijds een elektriciteitsdeel (spothandel en clearing) en anderzijds een derivaten- en spotgasdeel. Deze splitsing werd op 1 maart 2013 doorgevoerd. ICE Endex is gebaseerd op het derivaten- en spotgasdeel van de voormalige APX-ENDEX. ICE neemt hierin een aandeel van 79,12% en Gasunie 20,88%.

ICE Endex zorgt voor een liquide, transparante en breed toegankelijke continentaal-Europese handelshub voor aardgas en energiederivaten, gasbalanceringmarkten en gasopslagdiensten. De hub omvat zowel de Nederlandse virtuele handelsplaats TTF (Title Transfer Facility), de Britse On-the-Day Commodity Market (OCM) en het Belgische Zeebrugge Trading Point (ZTP).

De uitvoering van ICE Endex-diensten op het gebied van derivaten wordt ondergebracht bij het breed toegankelijke en zeer geavanceerde ICE handelsplatform. De clearing van de handel zal plaatsvinden via het clearing house van ICE (ICE Clear Europe). Hiervoor is in de loop 2013 van de betreffende toezichthouder goedkeuring vereist. De handel en clearing van gas- en stroomcontracten van ICE Endex vindt parallel aan de ICE portfolio plaats, bestaande uit – wereldwijd - meer dan 800 energieproducten. Dit vergroot voor de deelnemers de transparantie en kostenefficiëntie.

ICE Endex Holding B.V. is gevestigd in Amsterdam. Dochteronderneming ENDEX Derivatives B.V. behoudt de beurslicentie om op te treden als operator van een gereguleerde markt in Nederland. De tweekoppige leiding van ENDEX bestaat uit Pieter Schuurs en Lucas Schmeddes, die tot nu toe COO en CFO waren van APX-ENDEX. De Raad van Commissarissen van ICE Endex bestaat uit de volgende leden: David Peniket (President ICE Futures Europe), Claire Wright (Head of Finance, ICE Futures Europe), Ulco Vermeulen (Directeur Business Development en Participaties Gasunie). Jacques Lafond, voormalig President en CEO van Total Gas & Power Ltd heeft ingestemd om te fungeren als een van de twee onafhankelijke leden van de Raad van Commissarissen van ICE Endex B.V. Het andere onafhankelijke lid zal binnenkort bekend gemaakt worden.

David Peniket, bestuursvoorzitter en COO van ICE Futures Europe: “De lancering van ICE Endex, samen met Gasunie, versterkt onze mogelijkheden om deelnemers op de continentaal-Europese gas- en stroommarkt te bedienen aanzienlijk. Wij zullen onze ervaring vanuit de Noord-Amerikaanse en Britse gereguleerde markt inbrengen ten gunste van meer liquiditeit op de gashubs in continentaal Europa.”

Paul van Gelder, CEO van Gasunie: "We zien onze overeenkomst met ICE als een belangrijk succes, omdat het de belangen dient van alle stakeholders in de markt. Zowel ICE als Gasunie staan voor het verder ontwikkelen van een liquide, transparante en betrouwbare gasmarkt voor klanten in Europa en elders in de wereld. Dit is een positieve ontwikkeling – niet alleen voor handelaren, maar ook voor leveranciers en consumenten in de markt.”

Pieter Schuurs, bestuursvoorzitter van ICE Endex: “We zijn verheugd dat wij bij de verbreding van onze activiteiten kunnen leunen op twee sterke partners. De structuur van ICE Endex maakt het mogelijk de kracht en ervaring van beide aandeelhouders goed te benutten en daarbij de focus te houden op de ontwikkeling van de Europese energiemarkten en op lokale klanten.”

Lees het volledige persbericht

Meer informatie press@gasunie.nl

 

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen