Intrekken gastransportleiding onder Polderbaan

Groningen
  • Vandaag vindt een spectaculaire intrekoperatie van een streng voor een nieuwe gastransportleiding onder de Polderbaan van Schiphol plaats.
  • Leidingstreng maakt onderdeel uit van de uitbreiding van het gastransportnet met 90 km tussen Beverwijk en Wijngaarden.
  • Leiding van belang om ons nu en in de toekomst warm te houden door internationale gasstromen.

Donderdag 16 januari trekt N.V. Nederlandse Gasunie een gastransportleiding door onder de Polderbaan van Schiphol terwijl de start- en landingsbaan in gebruik blijft. De uitbreiding is nodig omdat gas allang niet meer alleen uit Nederland komt, maar van steeds verder weg.

Polderbaan
Voor kerst is Gasunie gestart met het voorbereiden van de intrekoperatie van de 1.242 lange leidingstreng. Onder de Polderbaan werd een gang geboord van circa 15 centimeter doorsnede. Deze gang is sindsdien in een aantal stappen verruimd zodat het momenteel een diameter heeft van 1.60 meter. Deze is ruim genoeg om de 1,22 meter dikke leidingstreng onder de Polderbaan door te trekken. De intrekoperatie vindt vandaag plaats. Het is voor het eerst dat deze twee belangrijke Europese verkeersaders elkaar op deze wijze kruisen.

Beverwijk-Wijngaarden
De leidingstreng onder de Polderbaan maakt deel uit van een circa 90 kilometer lange gastransportleiding tussen Beverwijk in Noord-Holland en Wijngaarden in Zuid-Holland. De uitbreiding van het Nederlandse gasnet is nodig omdat gas allang niet meer alleen uit Nederland komt. Er wordt steeds meer aardgas vanuit het buitenland geïmporteerd. De winning van aardgas in Nederland en Noordwest-Europa neemt geleidelijk af, terwijl de vraag naar aardgas op langere termijn nog steeds stijgt. De aanleg van deze leiding zorgt ervoor dat we ons tot in de verre toekomst in Nederland warm kunnen houden met en kunnen koken op gas.

Werkzaamheden
Vandaag in alle vroegte is de leiding aan de trekstang van de boormachine gekoppeld. Vijf telescoopkranen tilden een uiteinde van de leiding op en positioneerden deze voor het boorgat. Hierbij kreeg het uiteinde van de leiding de vorm van een kattenrug. Hoewel de leiding van staal is gemaakt, is deze door zijn lengte zo flexibel als een spaghettisliertje. Boorstang voor boorstang wordt de leiding momenteel naar het eindpunt getrokken. De intrekoperatie zal de hele dag in beslag nemen.

Gasrotonde
Met deze aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als hart van de ‘gasrotonde’ in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas.

Transitie
Aardgas is de schoonste fossiele brandstof. Omdat aardgas flexibel kan worden ingezet is het de ideale brandstof voor de ondersteuning van wind- en zonne-energie. Een gasgestookte elektriciteitscentrale is snel bij te schakelen wanneer er onvoldoende aanbod is van energie uit zon en wind.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen