Jarige Gasunie schenkt gemeente Groningen een bijenhotel

Groningen | persbericht
  • Gasunie en gemeente Groningen zoeken oplossingen voor dalende bijenstand
  • Wethouder Seton neemt hotel in ontvangst in Stadspark

Vanochtend overhandigde Geert Graaf, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie, een bijenhotel aan wethouder Seton van gemeente Groningen. De overhandiging van het hotel vond plaats bij de kinderboerderij in het Stadspark, waar het bijenhotel is geplaatst. Het hotel werd onthuld door kinderen van de Van Lieflandschool en de Widar Vrije School. Ook Natuur en Milieufederatie Groningen was te gast bij de overhandiging en vertelde de leerlingen waarom bijen belangrijk zijn en wat ze zelf kunnen doen om de leefomgeving van bijen te verbeteren.

Zowel de gemeente Groningen als Gasunie zetten zich in voor bijen omdat het slecht gaat met de bijenstand in Nederland. Wilde bijen zorgen voor de bestuiving van planten en gewassen en zijn daarom zeer belangrijk voor de agrarische sector. De bijenstand daalt echter steeds verder, onder andere door hun steeds kleiner wordende woongebied. Bijenhotels bieden daarvoor deels een oplossing.

Zowel de gemeente Groningen als Gasunie spannen zich in om het leefgebied van bijen te positief te beïnvloeden door verantwoord groenbeheer. Geert Graaf: ' Gasunie heeft veel installaties en werkt samen met de universiteit van Wageningen aan een project om deze in te richten als leefgebied voor wilde bijen. Datzelfde doen we met een aantal leidingtracés. Dat project duurt drie jaar. Als na afloop blijkt dat we in onze opzet zijn geslaagd, onderzoeken we of we ook andere installaties bijvriendelijk kunnen inrichten. Het project is vorig jaar gestart en de eerste resultaten lijken positief.' Wethouder Seton: 'We hebben in het afgelopen jaar een groot onderzoek gedaan naar bijen in de stad Groningen en hebben ontdekt dat er 95 soorten wilde bijen leven. De stad is eigenlijk wel een goede plek voor bijen. Wij proberen er al meer dan tien jaar de bijen te helpen door meer bloemen te zaaien in de wegbermen en ook zo te maaien, dat er zo lang mogelijk bloeiende planten te vinden zijn. We zijn dan ook heel blij met dit cadeau van Gasunie. We hebben in het Stadspark bij het onderzoek bijna 40 soorten wilde bijen gezien. Veel daarvan zullen graag in dit hotel logeren.'

Meer informatie: pers@gasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen