Langste succesvolle boring ter wereld

Groningen | persbericht

Gasunie legt 4 kilometer lange tunnel voor nieuwe transportleiding onder de Eems

Gasinfrastructuurbedrijf Gasunie is erin geslaagd om op een veilige manier een ruim vier kilometer lange betonnen tunnel onder de Eems aan te leggen. Deze week heeft de tunnelboormachine zijn eindpunt in Borgsweer bereikt. Bijna een jaar geleden was de machine zijn werkzaamheden gestart in Rysum, Duitsland. Gasunie heeft voor de optie tunnelbouw gekozen omdat hierdoor de kwetsbare natuur van de Eems en de Dollard geheel werd ontzien.

Foto BAM/Koos Boertjens Foto BAM/Koos Boertjens

Speciaal voor Gasunie werd een tunnelboormachine ontwikkeld met een lengte van 82 meter en een diameter van bijna vier meter. De boorkop wentelde zich de afgelopen maanden langzaam en zorgvuldig door de ondergrond van de Eems. Achter de boorkop werd direct een tunnel gebouwd met een inwendige doorsnede van 3 meter, die telkens bestond uit zes betonnen elementen van ruim een meter breed. Dit technische hoogstandje werd uitgevoerd door BAM,-bedrijven BAM Civiel en Wayss & Freytag Ingenieurbau. De bouw is bijzonder vanwege het feit dat nooit eerder een tunnel van deze lengte is geboord met deze diameter. In de tunnel wordt de komende maanden door Gasunie een hogedruk gastransportleiding gelegd. Vervolgens wordt de tunnel gevuld met een mengsel van cement en betoniet. Eind 2010 zal de gastransportleiding, die onderdeel uitmaakt van het landelijke gastransportnetwerk tussen Emden en Scheemda, in gebruik worden genomen.

Foto BAM/Koos Boertjens Foto BAM/Koos Boertjens

De leidingkruising met de Eems maakt onderdeel uit van de Noord-Zuid Route van Gasunie. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door geheel Nederland en er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. De uitbreiding van het Nederlandse gasnet is nodig omdat in toenemende mate aardgas vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. De eigen winning van aardgas in Nederland en Europa neemt namelijk af, terwijl de vraag naar aardgas als schoonste fossiele brandstof op langere termijn nog steeds stijgt. Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als hart van de ‘gasrotonde’ in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas. De realisatie van dit grote infraproject zorgt de komende jaren ook voor een flink stuk extra werkgelegenheid.

Van de werkzaamheden zijn video-opnames gemaakt in XD-kwaliteit (broadcast). Deze ruwe opnames zijn gratis en zonder bronvermelding te gebruiken door nieuwszenders (nationaal, lokaal en Internet) ten behoeve van een reportage over het intrekken van de leiding. Bij belangstelling kunt u contact opnemen met Gasunie, Gerben van Dijk, e-mail: pers@gasunie.nl.

Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Gasunie dient het algemene belang in de markten waarin ze actief is en streeft ernaar een optimale waarde te creëren voor haar stakeholders. Zij is de eerste aanbieder van onafhankelijk gastransport met een grensoverschrijdend netwerk in Europa. Gasunie biedt transportdiensten aan via haar dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland in Duitsland. Daarnaast biedt ze ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG-aanvoer. Gasunie beschouwt de wensen van haar klanten als haar voornaamste drijfveer. Ze streeft naar het realiseren van de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, efficiency en duurzaamheid. Mede door de betrouwbaarheid en strategische ligging ten opzichte van groeiende internationale gasstromen vormt het Gasunie-net het hart van wat de ‘gasrotonde’ van Europa wordt genoemd.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen