Minister Kamp opent 2e fase PowerMatching City

Groningen

Vanmiddag opent minister Kamp van Economische Zaken in Groningen de tweede fase van PowerMatching City (PMC). In dit project testen circa 40 huishoudens in Groningen en Hoogkerk een uniek concept van een slim energienet (smart grid), waarin gas en elektriciteit met elkaar verbonden zijn. Ook Gasunie neemt deel aan dit project, omdat we geloven dat decentrale energieoplossingen, zoals smart grids, een belangrijke rol spelen in een duurzame energievoorziening.

In de eerste fase van het project is aangetoond dat het totaalconcept van een smart grid, waarin elektriciteit en gas beide zijn opgenomen, technisch goed werkt; het project werd vorig jaar uitgeroepen tot een van de 100 meest duurzame projecten ter wereld tijdens de Rio +20 conferentie van de Verenigde Naties. De tweede fase van PMC die vandaag start, is grootschaliger (verdubbeling van het aantal huishoudens) en biedt de consument de mogelijkheid om te sturen in zijn energiegebruik op basis van kosten en energiebron. Via een tablet ontvangen de huishoudens per maand een gedetailleerd overzicht van hun maandelijkse energiegebruik en de bijbehorende kosten. Ze kunnen daarnaast desgewenst op elk moment inzicht krijgen in hun eigen energieverbruik en -opwekking tot op 5 minuten nauwkeurig. Wat het onderzoeksproject uniek maakt is dat het inzicht zal geven in de vraag of kosten en de soort energiebron een rol spelen bij de energiekeuze en -gebruik van consumenten. Het is de eerste keer dat dit in de praktijk wordt getest.

Ulco Vermeulen, directeur Deelnemingen en Ontwikkeling, legt uit waarom gas een belangrijke rol speelt bij decentrale energieopwekking en smart grid-concepten. "Een smart grid, waarvan duurzame energiebronnen onderdeel uitmaken, moet ook als deze bronnen niet beschikbaar zijn stabiel en betrouwbaar blijven. Dat kan door gas, dat altijd beschikbaar is, in het totaalconcept mee te nemen. Ook vanuit ketenperspectief is het verstandig om smart grids te ontwikkelen waarvan gas onderdeel uitmaakt. Het is slim en efficiënt om het reeds bestaande gastransportnet in te zetten, in plaats van grote investeringen te doen in de verzwaring van elektriciteitsnetten. Door de inzet van gas bij systemen voor decentrale energieopwekking, houden we de energievoorziening als geheel betaalbaar."

Een smart grid bestaat uit aan elkaar gekoppelde, intelligent (digitaal) gestuurde energienetten, waarin decentraal elektriciteit wordt opgewekt, veelal door duurzame bronnen zoals zon en wind. Door de toevoeging van gas in smart grids blijft het systeem als geheel stabiel en betrouwbaar functioneren wanneer zon en wind niet beschikbaar zijn. Binnen een smart grid kunnen vraag en aanbod van energie optimaal op elkaar worden afgestemd.

Meer weten? Kijk op de website van PowerMatching City.

Naast Gasunie nemen Enexis, Essent, DNV Kema, ICT, TNO, TU Delft en TU Eindhoven deel aan PowerMatching City fase II.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen