Nieuwe Gasunie-installaties in Heiligerlee en Zuidbroek geopend

Groningen | persbericht

Toevoeging stikstof maakt buitenlands gas ook geschikt voor Nederlandse huishoudens

Vandaag hebben burgemeester Smit van Oldambt en loco-burgemeester Batelaan van Menterwolde twee nieuwe locaties van Gasunie officieel geopend. Het betreft de Stikstofbuffer in Heiligerlee, de eerste ondergrondse stikstofbuffer in Nederland, en de bijbehorende installatie in Zuidbroek (Groningen). Onder toeziend oog van ruim honderd genodigden draaiden de burgemeesters de afsluiters open.

Belangrijke rol
Buitenlands aardgas uit bijvoorbeeld Noorwegen en Rusland heeft een hogere calorische waarde dan het Nederlandse aardgas. Door het buitenlandse gas te mengen met stikstof wordt het door Gasunie geschikt gemaakt voor de Nederlandse huishoudens. Met Stikstofbuffer Heiligerlee beschikt Gasunie nu ook over een ondergrondse opslagfaciliteit voor stikstof. Hierdoor kan Gasunie op piekmomenten voor voldoende gas van de juiste kwaliteit zorgen. Doordat de Nederlandse gasvoorraden langzaamaan afnemen, zal buitenlands gas een steeds prominentere rol in de energiemix gaan innemen.

Paul van Gelder, CEO Gasunie: “Als eerste ondergrondse opslagfaciliteit in Nederland is Stikstofbuffer Heiligerlee een primeur. De buffer heeft dankzij zijn flexibiliteit een belangrijke functie in de Nederlandse energievoorziening. Aardgas zal, als schoonste fossiele brandstof en partner van duurzame energiebronnen, een belangrijke rol blijven spelen. Ook in de duurzame energiemix van de toekomst.”

Twee locaties
Stikstofbuffer Heiligerlee omvat installatiedelen op twee locaties: de ondergrondse stikstofbuffer in een voormalige zoutcaverne in Heiligerlee en het mengstation in Zuidbroek, waar ook stikstofproductie en –conditionering plaatsvindt. De locatie Zuidbroek heeft diverse aansluitingen op de hoofdtransportleidingen van Gasunie.

Meer informatie: pers@gasunie.nl

V.l.n.r: Enno Freese, Paul van Gelder, burgemeester Smit, loco-burgemeester Batelaan, Annie Krist, Adriaan den Herder en Anne Draijer na de officiële openingshandeling. Download: lo-res | hi-res
V.l.n.r: Enno Freese, Paul van Gelder, burgemeester Smit, loco-burgemeester Batelaan, Annie Krist, Adriaan den Herder en Anne Draijer na de officiële openingshandeling.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen