Overeenkomst ICE en Gasunie over APX-ENDEX derivaten- en spotgashandel

Londen, Amsterdam, Groningen | persbericht
  • ICE neemt een meerderheidsbelang in de derivaten- en spotgashandel van APX-Endex; Gasunie handhaaft huidige aandeel
  • ICE verwerft meerderheidsbelang om de gereguleerde uitvoering van diensten en clearing services voor de mondiale energiemarkt te kunnen uitbreiden
  • De transactie zorgt voor meer liquiditeit en transparantie op de continentale Europese gas- en elektriciteitsmarkt, waarvan alle marktpartijen, de gasindustrie en klanten profiteren

IntercontinentalExchange (NYSE: ICE), een toonaangevende beheerder van mondiale gereguleerde futures-beurzen, clearing-huizen en over-the-counter-markten, en gasinfrastructuurbedrijf Gasunie kondigden vandaag een overeenkomst aan voor de oprichting van een nieuw bedrijf gebaseerd op de derivaten- en spotgashandel van APX-ENDEX. ICE verwerft daartoe een meerderheidsbelang in de derivaten- en spotgashandel van APX-ENDEX en Gasunie behoudt hetzelfde aandeel als nu het geval is in APX-ENDEX.

De overeenkomst volgt op de aankondiging van APX-ENDEX dat zij haar activiteiten gaat herinrichten en opsplitsen in twee gescheiden ondernemingen: de een richt zich op de elektriciteitsspotmarkt en clearing-diensten en de ander op de derivaten- en spotgasmarkt. Het gasgerelateerde deel van het bedrijf is gericht op de derivaten- en spothandel rond het virtuele handelsplaats Title Transfer Facility (TTF) in Nederland (inmiddels een van Europa’s grootste handelsplaatsen voor aardgas), de Engelse On-the-day Commodity Market (OCM) en het Belgische gashandelspunt Zeebrugge (ZTP) dat eind september van start zal gaan.

Volgens de overeenkomst verwerft ICE 79,12% van de derivaten- en spotgashandel van APX-ENDEX. Gasunie zal, als huidige aandeelhouder van APX-ENDEX de overige 20,88% behouden. ICE zal de beoogde transactie vanuit kasvoorraad financieren. De transactie wordt naar verwachting aan het eind van het eerste kwartaal van 2013 afgerond.

ICE en Gasunie stellen vast dat aardgas een belangrijke rol in de huidige en toekomstige Europese energiebehoeftes speelt. Aardgas is niet alleen nu al een efficiënte energiebron voor Europa, maar helpt ook de ontwikkeling van een low-carbon economie in de toekomst.

‘Door het verwerven van een meerderheidsbelang in de derivaten- en spotgasactiviteiten van APX-ENDEX kan ICE haar dienstverlening aan klanten op het Europese continent versterken in de vorm van een zeer complete marktplaats voor energie. Het is voor ICE een belangrijke stap in het uitbreiden van zijn wereldwijde commodity markten.
Nederland vormt - als belangrijk energiehandelscentrum en als sterke Europese economie - voor ICE de ideale geografische locatie om zijn activiteiten uit te breiden naar continentaal Europa. De handel in derivaten en spotgas zal profiteren van onze wereldwijde expertise op het gebied van handel en clearing', aldus David Peniket, voorzitter en COO van ICE Futures Europe.

‘We zijn verheugd over deze nieuwe strategische samenwerking met Gasunie, een belangrijke en ervaren speler op het gebied van Europese gasinfrastructuur. We zullen samen de ontwikkeling van een zeer liquide en efficiënt Europees platform voor hedging en handel op de gas- en elektriciteitsmarkt bevorderen. Daarnaast zullen we systemen aanbieden voor within-day handel en balancering op de TTF, het ZTP, het Engelse OCM en andere spotgasmarkten’, voegt Peniket toe.

‘De samenwerking met ICE is een belangrijke stap. Het is goed voor de aandeelhouders, de leden en deelnemers van de beurs. Gasunie is verheugd om ICE in zijn rol van toonaangevende aanbieder van handelsplatforms voor mondiale commoditymarkten en met zijn technologie van wereldklasse en grote capaciteiten op het gebied van clearing als partner te mogen verwelkomen. We delen een gezamenlijk doel, namelijk het bevorderen van een liquide, transparante en stabiele gasmarkt waar zowel Europese als mondiale klanten gebruik van kunnen maken. Dit is een positieve ontwikkeling voor handelaren, leveranciers en klanten op de gasmarkt’, aldus Paul van Gelder, CEO van Gasunie.

De overeenkomst behoeft de goedkeuring van toezichthouders en moet voorts voldoen aan voorwaarden met betrekking tot de closing van de overeenkomst. Societe Generale Corporate & Investment Banking heeft ICE bijgestaan bij deze overeenkomst; Shearman & Sterling LLP trad op als juridisch adviseur.

Meer informatie: pers@gasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen