Stem op Gasunie-project Windgas!

Groningen

Gasunie en Greenpeace Energy werken samen aan een bijzonder project, Windgas genaamd. Dit project is genomineerd voor een Enlightenmentz Award. Deze awards worden toegekend aan projecten die op een bijzondere manier bijdragen aan een duurzame samenleving. We zijn ervan overtuigd dat het Windgas-concept kan bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Stem daarom ook op het Windgas-project op de site van Enlightenmentz. Stemmen kan tot donderdag 1 november, 12 uur.
Er zijn vier categorieën waarin awards worden uitgereikt: Urban, Social, Product en Process. Het project van Gasunie valt in de categorie Social.

Op vrijdag 2 november mogen we het project presenteren voor een vakjury. De publieksstemmen en de stemmen van de vakjury worden gecombineerd, en daaruit rolt een winnaar.

Over het project
Gasunie en Greenpeace Energy gaan samen overschotten aan duurzaam geproduceerde elektriciteit uit windenergie opslaan in het gastransportnetwerk. Het idee is zowel eenvoudig als baanbrekend. Met behulp van een innovatieve technologie maakt Greenpeace Energy uit duurzame windenergie waterstofgas, dat vervolgens in de gasinfrastructuur van Gasunie in Noord-Duitsland kan worden geïnjecteerd. Gas is gemakkelijk op te slaan voor later gebruik en bovendien de goedkoopste vorm van energietransport. Op die manier kunnen tijdelijke overschotten van windenergie worden ingezet voor later gebruik. Overbelasting van elektriciteitsnetten wordt zo voorkomen, terwijl de windmolens kunnen blijven draaien. Hiermee komt aardgasinfrastructuur in een nieuwe rol: als efficiënt en robuust opslag- en transportmedium voor duurzame energie. Het aanbod van elektriciteit opgewekt uit wind en zon schommelt namelijk sterk, al naar gelang de weersomstandigheden. Soms is er teveel en soms weer te weinig. Windgas (ook wel aangeduid als 'power-to-gas') brengt hier samen met bestaande gasinfrastructuur een efficiënte oplossing. En omgekeerd: het gassysteem staat via snel op te starten gascentrales ook ter beschikking om bij te springen als duurzame bronnen het door de weersomstandigheden laten afweten (‘gas-to-power’).

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen