TenneT verkoopt 25,5% aandelen APX aan Gasunie

Amsterdam | persbericht

Vandaag hebben TenneT, Transmission System operator B.V. en N.V. Nederlandse Gasunie de contracten ondertekend, waarmee Gasunie met ingang van 1 januari 2006 een belang zal verwerven van 25,5 % in het kapitaal van APX B.V.
APX B.V. vertegenwoordigt een ondernemingswaarde van circa EUR 50 miljoen. TenneT houdt vooralsnog de overige aandelen in APX. De APX Group, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd te Amsterdam, is een groep van gas- en elektriciteitsbeurzen in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk.

Door deze transactie kunnen TenneT en Gasunie in de komende jaren actiever en directer samenwerken om de dienstverlening van APX aan de Nederlandse en de Europese energiemarkt verder te versterken.

APX heeft de afgelopen jaren haar activiteiten uitgebreid, anticiperend op de vorming van een Noordwest-Europese energiemarkt. APX heeft in dat kader buitenlandse energiebeurzen overgenomen, en tevens is APX zich naast elektriciteitsbeurzen gaan bezighouden met gasbeursactiviteiten.

Deze transactie past binnen de strategische doelstellingen van beide ondernemingen en sluit ook aan bij andere kerntaken, die er in belangrijke mate op gericht zijn om een efficiënte, transparante en liquide energiemarkt in Noordwest-Europa te bevorderen.

Persvoorlichting TenneT :
Koen van Tankeren, telefoon 026 373 26 00,
mobiel 06 109 23 835

Persvoorlichting Gasunie:
Chris Glerum, pers@gasunie.nl
Persvoorlichting APX:
Nanke Kramer, telefoon 020 305 40 00, mobiel 06 524 92 676

APX Group, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam is gevestigd, is een groep van internationale beurzen voor elektriciteit en gas voor de korte termijnhandel in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België. Kernactiviteit in Nederland is de spotmarkt voor elektriciteit, waar via een veilingsysteem op een elektronisch handelsplatform anoniem kan worden gehandeld in spotcontracten voor levering op de volgende dag. De beurs draagt zorgt voor de financiële afwikkeling van de contracten, levert data services en publiceert o.a. een dagelijkse prijsindex.
Onderdeel van de APX Group is UKPX, de eerste onafhankelijke elektriciteitsbeurs in het Verenigd Koninkrijk. Deze faciliteert anonieme, continue handel voor spot en 'forwards' contracten.
APX Gas is een geïntegreerde gasbeurs met markten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België.
APX Gas UK is de Britse gasbeurs voor continue en spothandel en faciliteert circa tweederde van de totale daghandel in gas in het Verenigd Koninkrijk. Als uitbreiding van haar Britse gasbeurs lanceerde APX Gas begin 2005 beurzen voor de kortetermijnhandel in gas in Nederland en België. Het Nederlandse APX Gas NL is gevestigd op de Title Transfer Facility (TTF), een virtueel handelspunt van Gas Transport Services B.V., dochterneming van Gasunie en beheerder van het landelijke gastransportnet in Nederland
APX Gas ZEE is gasbeurs op de Zeebrugge Hub van APX en Huberator, de Zeebrugge Hub operator, en beheerder van het Belgische transportnetwerk in België.
www.apxgroup.com

Als Transmission System Operator en beheerder van het landelijk transportnet is TenneT verantwoordelijk voor de 'snelwegen' van het Nederlandse elektriciteitsnet dat alle regionale netten en het Europese net met elkaar verbindt. De organisatie streeft naar een optimale dienstverlening voor een goed functionerende elektriciteitsmarkt in Nederland en in Noordwest-Europa. TenneT werkt dan ook continu aan de versterking van die Nederlandse energiemarkt in Europees perspectief.
www.TenneT.org

Gasunie is een gastransportbedrijf en is eigenaar van een van Europa's grootste gastransportnetten (11.600 km). Gasunie wil veilig en betrouwbaar gastransport en aanverwante diensten leveren aan een integrerende Europese gasmarkt. Efficiënt, winstgevend en duurzaam. Gasunie streeft ernaar een leidende speler te zijn in het Europese gastransport. Het Gasunie-net is goed gepositioneerd in het hart van de Noordwest-Europese gasinfrastructuur. Reeds tweederde van de doorzet in het Gasunie-systeem is grensoverschrijdend. Gasunie richt zich op het versterken van haar rol als 'gasrotonde' in Noordwest-Europa.
www.nvnederlandsegasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen