Netbeheerders breiden samenwerking uit voor klimaatneutrale gasvoorziening in 2050

Amsterdam | persbericht

Vandaag trad de Zwitsers gasnetbeheerder Gaznat toe tot het samenwerkingsverband van vijf gasinfrastructuurbedrijven uit Nederland, België, Denemarken, Zweden en Frankrijk, die actief willen bijdragen aan een klimaatneutrale gasvoorziening in 2050. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Flame Gas Conference in Amsterdam. Gasinfrastructuur maakt transport en opslag van energie mogelijk op een schaal die door andere energiesystemen niet te evenaren is. Daarom is gasinfrastructuur essentieel voor het bereiken van de Europese ambities ten aanzien van een koolstofarme EU-economie.

De leiders van de onafhankelijke Europese gasinfrastructuurbedrijven Gasunie (Nederland), Fluxys (België), Energinet.dk (Denemarken), Swedegas (Zweden) en GRTgaz (Frankrijk) kwamen tijdens de jaarlijkse Flame gas conference in Amsterdam bijeen om hun samenwerkingsverband uit te breiden en het Zwitserse Gaznat formeel als nieuw lid toe te laten. De CEO van Gaznat: “We zijn er trots op een van de partners te worden in deze samenwerking die een 100% klimaatneutrale gasvoorziening in 2050 nastreeft. Het is duidelijk dat we allemaal de voordelen ondervinden van deze samenwerking".

De bedrijven werken met elkaar samen in actieve werkgroepen die zich bezighouden met de volgende onderwerpen:

  • Biomethaan en groengascertificaten
  • Gas (CNG en LNG) als brandstof voor transport over de weg en de zee
  • Power-to-gas

Om te beginnen hebben de infrastructuurbedrijven een regelgevend kader opgesteld voor de injectie van biomethaan. Daarnaast hebben ze belangrijke spelers bij elkaar gebracht om te onderzoeken hoe een gezamenlijke markt voor groengascertificaten tot stand gebracht kan worden, waarin producenten en klanten - ook buiten de landsgrenzen om - met elkaar samenwerken. De partners hebben ervaringen uitgewisseld over de manier waarop biogas geupgrade kan worden tot biomethaan, zodat het voldoet aan de specificaties van de gasinfrastructuur.

Daarnaast wisselen de partners van dit initiatief best practices en business cases met elkaar uit met betrekking tot gas als brandstof voor transport. Een slimmer en beter op elkaar afgestemd gebruik van CNG- en LNG-technologieën binnen Europa is een voorwaarde om het groene potentieel van deze brandstoffen te ontsluiten.

Tot slot onderzoeken de partners ook het potentieel van 'power to gas'-technologieën, waarmee de onderlinge verbondenheid van elektriciteits- en gassystemen verder versterkt kan worden. Dankzij de 'power to gas'-technologie is het mogelijk een overschot aan wind- en zonne-energie tijdelijk op te slaan in de gasinfrastructuur, zodat het op een later tijdstip ingezet kan worden. Op deze manier voorziet de gasinfrastructuur het elektriciteitssysteem van extra flexibiliteit.

Meer informatie: pers@gasunie.nl

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen