Uitbreiding gasopslag Gasunie Zuidwending B.V. gereed

Groningen | persbericht
  • Versterking voor gashandelsfunctie en leveringszekerheid in Nederland
  • Project veilig en Snelste gasopslag ter wereld klaar voor balansrol in steeds duurzamere energiemix
  • ruim binnen planning en binnen budget gerealiseerd

 

Op dinsdag 1 oktober neemt Gasunie Zuidwending B.V. de vijfde caverne voor ondergrondse gasopslag in gebruik. In een eerdere fase van het project werden al vier cavernes gerealiseerd. Met de oplevering van de vijfde caverne en een extra compressor is de opslaginstallatie (aardgasbuffer) van Gasunie bij Zuidwending klaar om op volle sterkte in te spelen op de toenemende vraag naar flexibiliteit in de energievoorziening en biedt het kansen voor de handel in energie.

 

Snelle, krachtige vormen van energieopslag zijn onder andere nodig als het aandeel van wind- en zonne-energie verder toeneemt. De sterke wisselingen in energieproductie vanuit wind- en zonne-energie vergen een snel reagerend opslagmedium om tekorten aan te vullen of om overschotten tijdelijk op te slaan. Daarnaast verruimt de aardgasbuffer handelsmogelijkheden voor klanten. Zij kunnen bij een gunstige prijs gas inkopen, het gas stallen in de opslag, en het op een strategisch tijdstip, ook binnen een dag, verkopen.

 

Razendsnelle marktbediening
Vanaf 1 oktober stelt Gasunie Zuidwending B.V. deze uitbreiding van de opslagcapaciteiten beschikbaar voor de markt. Door de unieke snelheid van de buffer kunnen energieleveranciers en -handelaren razendsnel op marktbewegingen inspelen. Het servicepakket van de gasopslag is speciaal afgestemd op de snelheid van de buffer en zal in de nabije toekomst verder worden uitgebreid. De opslagfaciliteit Zuidwending versterkt hiermee de attractiviteit van Nederland als gashandelsland. Het TTF (het Nederlandse gashandelsplatform) bouwt zo haar leidende rol op het Europese continent verder uit, met gunstige effecten voor beschikbaarheid van gas en prijsvorming ervan in Nederland. Met deze nieuwe gasopslag versterkt Nederland zijn positie als Noordwest-Europese ‘gasrotonde’ en kunnen afnemers verzekerd blijven van een veilige en constante aanvoer van aardgas.

 

Omschakeltijd: 30 minuten
De cavernes zijn speciaal voor gasopslag uitgeloogd in de zoutlaag, diep in ondergrond bij Veendam in de provincie Groningen. De vijf cavernes bevatten een flexibele gasvoorraad waarmee kortdurende verschillen tussen vraag en aanbod van aardgas kunnen worden opgevangen. Ze zijn ontworpen om snel te kunnen reageren op plotselinge pieken en dalen in de vraag naar aardgas. Zoutcavernes maken snelle injectie en levering van gas mogelijk. Door het toepassen van twee putten per caverne en het ontwerp van de bovengrondse installatie kunnen ze binnen dertig minuten omschakelen van  maximaal innemen naar maximaal uitzenden. Op deze manier kan op afroep worden ingespeeld op schommelingen in de gas- en energievraag gedurende de dag, terwijl de instroom van gas vanuit andere velden in Nederland, Noorwegen en Rusland constant blijft. Zo blijft ook bij plotselinge koude in miljoenen huishoudens de verwarming draaien, de ochtenddouche warm en kunnen gascentrales hun stroomproductie a la minute opvoeren. Met deze snelle responstijd onderscheidt de caverneopslag bij Zuidwending zich van andere gasopslagen in Nederland (Norg, Grijpskerk, Bergermeer) in lege gasvelden. Deze fungeren meer als seizoensreserve.

 

Ruim anderhalve Eiffeltoren
Na drie jaren loogactiviteiten wordt de vijfde caverne ruim binnen planning en binnen budget opgeleverd. De aardgasbuffer, die is aangesloten op het Groningen-gas transportnet, bestaat uit een bovengrondse gasinstallatie en vijf cavernes op een diepte tussen 1.000 en 1.500 meter. De eerste vier cavernes, die begin 2011 in gebruik werden genomen, hebben een hoogte van zo´n 300 meter en een doorsnede van 50 tot 60 meter. De vijfde caverne heeft een hoogte van 500 meter en een doorsnede van zo’n 80 meter. In de nieuwste caverne past de Eiffeltoren (324 mtr) ruim anderhalve keer. Het aardgas wordt opgeslagen onder een maximale druk van 180 bar. Per caverne is ruim 50 tot 60 miljoen m3 aardgas voor de markt beschikbaar (werkgasvolume). Uit de vijf cavernes kan maximaal 1,8 miljoen m3 gas per uur geproduceerd worden en er kan maximaal 1 miljoen m3 per uur worden geïnjecteerd. Met de gasopslag is een investering gemoeid van ruim € 600 miljoen. Ook zorgde de aanleg voor een groot stuk extra werkgelegenheid. Tijdens de realisatie heeft Gasunie veel aandacht besteed aan de communicatie met de omgeving en omwonenden. Direct vanaf het begin van de plannen in 2003 zijn omwonenden en lokale autoriteiten nauw bij het project betrokken.

Impressie van de vijf cavernes in de ondergrond bij Veendam
Impressie van de vijf cavernes in de ondergrond bij Veendam

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen