Uitbreiding samenwerking Gazprom en Gasunie stap dichterbij

Moskou/Groningen | persbericht

Het Russische gasbedrijf Gazprom en het Nederlandse gastransport en -infrastructuurbedrijf Gasunie hebben een overeenkomst (Memorandum of Understanding) getekend waarin beide ondernemingen hun samenwerking vastleggen om te komen tot wederzijdse deelname in de North European Gas Pipeline (NEGP) en in de BBL, alsmede het gebruik van transportcapaciteit in het gastransportsysteem van Gasunie.
De ondertekening vond vandaag plaats op het hoofdkantoor van Gazprom door Alexei Miller, voorzitter van de Raad van Bestuur van Gazprom, en Marcel Kramer, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Gasunie. Bij de ondertekening was ook minister Wijn van Economische Zaken aanwezig.

In de overeenkomst is vastgelegd dat Gazprom een aandeel krijgt in BBL Company en dat Gasunie tenminste 51% van de aandelen daarin zal behouden. Gasunie krijgt voorts een aandeel in het kapitaal van de North European Gas Pipeline Company van maximaal 9%.

De partijen gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het gebruik van Gasunie’s gasinfrastructuur door Gazprom, inclusief ondergrondse opslag. De bedrijven zijn overeengekomen definitieve afspraken te maken over langetermijn-contracten voor het transport van aardgas door het Nederlandse net.

‘Gasunie is zeer verheugd over deze overeenkomst als een volgende stap in de richting van een definitief akkoord. De samenwerking is uitstekend en wordt volledig gedragen door de autoriteiten van beide landen, hetgeen erg belangrijk is voor een project van deze omvang’, stelde Marcel Kramer.

Alexei Miller verklaarde: ‘De ondertekende overeenkomst brengt onze samenwerking met Gasunie in een nieuwe kwaliteitsfase. Door bundeling van krachten en expertise zullen wij in staat zijn om succesvol grootschalige projecten te realiseren, gericht op het veiligstellen van de langetermijn-gasvoorziening voor de Europese consumenten.’

Chris Glerum, N.V. Nederlandse Gasunie, pers@gasunie.nl

Information Directorate of JSC "Gazprom":
Tel. (495) 719 1077, 719 4937, 719 4736, 719 2801
Fax (495) 719 9008
e-mail: pr@gazprom.ru
http://www.gazprom.ru

De N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) is een gasinfrastructuur- en gastransportbedrijf. De onderneming is eigenaar van het Nederlandse gastransportnet dat een van de grootste netwerken in Europa is. De totale lengte van het gastransportnet bedraagt bijna 12.000 km en de jaarlijkse doorzet is bijna 100 miljard m3. (www.gasunie.nl)

De Nederlandse onderneming BBL Company (BBL: Balgzand Bacton Leiding) is verantwoordelijk voor de constructie en het beheer van de BBL die Nederland met het Verenigd Koninkrijk verbindt. Aandeelhouders in de BBL Company zijn Gasunie (60%), E.ON Ruhrgas (20%) en Fluxys (20%). (www.bblcompany.com)

De Russisch-Duitse joint venture North European Gas Pipeline (NEGP; sinds 4 oktober heeft de pijpleiding de nieuwe naam Nord Stream en de corresponderende onderneming de naam Nord Stream AG) is opgericht in december 2005 voor het ontwerp, de constructie en het beheer van de pijpleiding die in de Baltische Zee wordt gelegd. Gazprom heeft 51% van de aandelen in het kapitaal van de onderneming, BASF en E.ON elk 24,5%. Na de finale afronding van de overeenkomst met Gasunie zullen BASF en E.ON elk 4,5% van hun aandelen aan deze onderneming verkopen. (www.nord-stream.ru)

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen