Vermeulen: ‘Transitie is teamplay’

Een duurzame energievoorziening en de weg er naartoe komt niet tot stand zonder goed samenspel, stelde Ulco Vermeulen, directeur Deelnemingen & Business Development van Gasunie vorige week op de presentatie van Energy Valley te Den Haag. Samenspel tussen energievormen, samenspel tussen Europese landen.

Vermeulen verwees in zijn verhaal naar de recente Handelsblatttagung-conferentie te Berlijn, waar zo’n 400 energiedeskundigen bijeen waren om de huidige energiesituatie in Duitsland te bespreken. Zoals bekend neemt Duitsland momenteel in Europa een koploperspositie in als het gaat om vergroten van het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix. Men werkt in Duitsland met succes aan meer duurzaam energieaanbod, maar de discussie verlegt zich nu: het gaat niet alleen maar meer om het snel vergroten van het aandeel wind en zon, maar in toenemende mate ook om capaciteitsmanagement. Hoe hou je productie en afname in evenwicht? Hoe zorg je ervoor dat de mensen onder alle omstandigheden op hun energie kunnen blijven rekenen? En dat de kosten te dragen blijven voor de burger? Men constateerde tijdens de afgelopen periode van kou en weinig zon dat er snel meer aandacht moet komen voor het op orde brengen van voldoende back-up (bijvoorbeeld in de vorm van gas) en voor capaciteitsmanagement energie.

Vermeulens pleidooi: Leg verbindingen tussen de verschillende energievormen en werk daarbij internationaal samen, zodat landen hun natuurlijke krachten kunnen benutten. Benader transitievraagstukken altijd vanuit een systeemperspectief. Wees ambitieus in je duurzaamheidsdoelstellingen en benut daarbij ook de kracht en eigenschappen van de bestaande assets en infrastructuur. Definieer van daaruit een efficiënt en betaalbaar transitieprogramma waarbij duurzaamheid, doelmatigheid en kostenefficiëntie en leveringszekerheid de uitgangspunten zijn.

Grensoverschrijdende samenwerking helpt deze uitdagingen aan te pakken. Lees hier de presentatie van Ulco Vermeulen.

Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) brengt donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari 2013 een bezoek aan Duitsland om de samenwerking op energiegebied te intensiveren op het gebied van leveringszekerheid, infrastructuur en duurzame energie. Dit biedt kansen voor beide landen en is nodig om transitie naar een duurzame energievoorziening mogelijk te maken. Meer info op de site van Rijksoverheid.

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen