VIDEOPERSBERICHT: Gasunie verbindt Denemarken en Zweden met de Europese gasmarkt

Groningen | persbericht
  • Denemarken nu ook aangesloten op Europese gasmarkt
  • Gasunie draagt bij aan Europese voorzieningszekerheid
  • Denemarken is koploper op gebied van duurzaamheid en net als andere landen steunt het op de flexibiliteit van gas

Op maandag 30 september heeft Denemarken een nieuwe gastransportleiding van ruim 100 kilometer en een compressorstation in gebruik genomen. Deze uitbreiding van het Deense landelijke gastransportnetwerk, van Egtved naar het Deens-Duitse grenspunt Ellund, verbindt Denemarken en Zweden via het netwerk van Gasunie Deutschland met de Europese gasmarkt.  Doordat de infrastructuur van Gasunie betrouwbaar en goed aangesloten is op de internationale gasstromen, bijvoorbeeld uit Noorwegen en Rusland, manifesteert Gasunie zich als sterk internationaal logistiek gascentrum.

De ingebruikname van de pijpleiding stelt Denemarken in staat om via het Gasunie-netwerk meer gas te importeren. Ook Gasunie Deutschland, dochteronderneming van de Nederlandse Gasunie, draagt hier flink aan bij door de uitbreiding van haar netwerk met twee nieuwe compressorstations en een leiding van circa 65 km richting de Deense grens, zodat het gas zich een weg weet naar Denemarken en Zweden. Dat is nodig om, bij een afnemende eigen productie in Denemarken, over voldoende energie te kunnen blijven  beschikken. Het Gasunie-netwerk speelt daarbij ook een cruciale rol om duurzame energie zo betaalbaar en betrouwbaar mogelijk in te passen.  Met name Denemarken, waar het aandeel van zon en wind groot is, heeft de flexibele ondersteuning van aardgas hard nodig.

Hans Coenen, directeur Strategie van Gasunie: 'Wij zijn er trots op dat Gasunie een belangrijke bijdrage kan leveren aan de leveringszekerheid in Noordwest-Europa. Door grensoverschrijdend samen te werken kunnen landen vertrouwen op de flexibiliteit van gas en maken we een duurzame energietoekomst mogelijk.’

Voor meer informatie kunt u terecht bij Michiel Bal via pers@gasunie.nl

Videopersbericht: Gasunie verbindt Denemarken en Zweden aan Europese gasmarkt

Deel deze pagina:

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen