Gasunie bouwt aan de gasrotonde van Europa. Participations & Business Development bouwt aan de belangrijke op- en afritten ervan. - Ulco Vermeulen, Directeur Participations & Business Development

De infrastructuur van GTS en Gasunie Deutschland maakt onderdeel uit van ‘de gasrotonde’.

Dit is een logistiek centrum dat het mogelijk maakt dat gas vanuit zoveel mogelijk richtingen (via tal van "op- en afritten") geleverd kan worden op de Nederlandse en Duitse markt. De "opritten" van de gasrotonde brengen het gas naar de rotonde toe (denk aan Nord Stream en Gate terminal, Noors gasaanvoer), waar het kan worden verhandeld, en via "afritten" naar gebruikers wordt gebracht, of wordt opgeslagen om aan de variërende vraag naar gas te voldoen (bijvoorbeeld de aardgasbuffer van EnergyStock, de Gate terminal). Ook doorvoer is mogelijk, bijvoorbeeld via de BBL en tal van exits aan de grens).

Het totale systeem zorgt ervoor dat gas vrij getransporteerd kan worden in alle windrichtingen van Rusland via de Nederlandse handelsplaats TTF naar gebruikers in Nederland of Engeland, als LNG vanuit Qatar - of waar dan ook ter wereld - naar Rotterdam en door naar Duitsland, vanuit Noorwegen en Denemarken naar België, et cetera.
Gasunie Participations & Business Development maakt deze op- en afritten mogelijk - alleen of in samenwerking met business partners.

Deelnemingen

Gate terminal

Gate terminal

De eerste LNG terminal in Nederland, gebouwd op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven, door Koningin Beatrix in september 2011 geopend. Gate is een partnership met Koninklijke Vopak B.V.


 

bezoek website
EnergyStock

EnergyStock

De eerste gasopslag in Nederland die in zoutcavernes gebouwd is, uniek in Europa op het gebied van send-in en send-out capaciteit en de flexibiliteit die de opslag aan klanten kan bieden. EnergyStock is in januari 2011 geopend.
 

bezoek website
BBL Company

BBL Company

Een pijpleiding onder de Noordzee die gas tussen Balgzand (Noord-Holland) en Bacton (aan de Engelse oostkust) transporteert. Geopend in december 2006, BBL is een partnership tussen Gasunie BBL B.V. (60%), E.On Ruhrgas BBL B.V. (20%) en Fluxys BBL B.V. (20%).

bezoek website
Vertogas

Vertogas

Een zelfstandig en onafhankelijk bedrijf dat door haar certificatensysteem de handel in groen gas faciliteert. Door Vertogas-certificaten weten kopers van groen gas zeker dat de herkomst ervan daadwerkelijk groen is.

 

bezoek website
Nord Stream

Nord Stream

Gasunie heeft een 9% aandeel in deze pijpleiding die sinds november 2011 gas van Rusland naar de Duitse kust transporteert. De combinatie van de BBL en Nord Stream geeft Gasunie een netwerk van pijpleidingen dat van Rusland naar Engeland reikt.
 

 

 

bezoek website
NEL pijpleiding

NEL pijpleiding

Deze pijpleiding zal de Nord Stream leiding van de Noord-Duitse kust met de Duitse plaatsen Heidenau en Achim verbinden. Gasunie heeft een 25% aandeel in deze pijpleiding en in de bijbehorende TSO (Transmission System Operator). NEL is een partnership tussen Gasunie, WINGAS GmbH & Co. KG en E.ON Ruhrgas AG.

bezoek website

Meer Gasunie ...

Hieronder vindt u een overzicht van andere websites van Gasunie. Op deze websites staat onder andere meer informatie over de verschillende projecten en deelnemingen van Gasunie. Met de zoekfunctie in deze website kunt u ook onderstaande websites doorzoeken.

Zoek binnen Gasunie-websites

Verbergen