18 mrt 2019

Gasinfrastructuur nodig om het aandeel hernieuwbaar gas voor 2050 op te schalen naar 272 miljard m3 voor de realisatie van een CO2-vrij en duurzaam energiesysteem tegen de laagste kosten

  • Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat een slimme combinatie van waterstof en groen gas en elektriciteit de optimale manier is om het energiesysteem CO2-vrij te maken, uiteindelijk resulterend in 100% duurzame energie.
  • Gebruik van circa 2.900 TWh / een volume van ongeveer 270 miljard m3 (aardgasequivalent) groene waterstof en groen gas via de bestaande Europese gasinfrastructuur leidt tot een jaarlijkse besparing van 217 miljard euro in 2050 vergeleken met een energiesysteem dat een minimale hoeveelheid gas gebruikt.
  • Er zijn substantiële kostenbesparingen mogelijk bij de productie van waterstof, groen gas en power to gas.

Vandaag is een onderzoek gepubliceerd dat Navigant voor het Gas for Climate-consortium heeft uitgevoerd. Deze vervolgstudie betreft een uitgebreidere scope en analyse van een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd.

100% CO2-reductie realiseren, vereist grote hoeveelheden hernieuwbare elektriciteit. De meest kosteneffectieve methode voor CO2-reductie is het combineren van elektriciteit met hernieuwbare gassen zoals waterstof en groen gasHernieuwbaar gas voegt waarde toe aan de verwarming van gebouwen, hogetemperatuurprocessen in de industrie en biedt flexibiliteit in de elektriciteitslevering naast wind- en zonne-energie en voor zwaar transport.

Het op een slimme manier inzetten van circa 2.900 TWh / een volume van ongeveer 270 miljard m3 duurzaam en CO2-vrij gas, gecombineerd met hernieuwbare elektriciteit, bespaart de samenleving 217 miljard euro in het hele energiesysteem, vergeleken met een situatie waarin gas tot een absoluut minimum wordt beperkt. De bestaande gasinfrastructuur is onmisbaar voor het transport van dit hernieuwbare en CO2-vrije gas naar de verschillende sectoren die hier behoefte aan hebben. De gasinfrastructuur kan worden gebruikt voor het transport van zowel waterstof als groen gas.

De experts van Navigant zien een belangrijke rol weggelegd voor blauwe waterstof (CO2-neutrale waterstof; geproduceerd uit aardgas met CO2-opvang en -opslag) om de waterstofmarkt verder te laten groeien, ook daar waar het nieuwe toepassingen betreft. Rond 2050, als er meer hernieuwbare elektriciteit is en de kosten lager zijn, zal hernieuwbare groene waterstof blauwe waterstof geleidelijk vervangen en zal er uiteindelijk een volledig duurzaam energiesysteem ontstaan.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de CEO’s van de negen leden van Gas for Climate: “Het nieuwe onderzoek van Gas for Climate toont aan dat gas en gasinfrastructuur, samen met de elektriciteitsinfrastructuur, een onmisbare rol blijven spelen in het toekomstige CO2-arme energiesysteem. Wij ondersteunen de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem waarin groen gas en groene waterstof een belangrijke rol spelen en op slimme wijze worden gecombineerd met hernieuwbare elektriciteit. We onderschrijven dat de inzet van blauwe waterstof in de komende decennia CO2-maatregelen kan versnellen.”