8 dec 2017

Gasunie ondertekent groene waterstof convenant in Goeree Overflakkee

Tijdens het Goeree-Overflakkee Energy Island congres op vrijdag 8 december heeft Gasunie samen met 28 partijen, waaronder Siemens, Havenbedrijf Rotterdam, Stedin, Yara en Connexxion het regionale groene waterstofconvenant ondertekend. Namens Gasunie ondertekende Marijke Kellner, manager Energietransitie GTS, het convenant.

Op het eiland Goeree-Overflakkee wordt flink geïnvesteerd in duurzame energie. Windmolens, zonneparken en een getijdencentrale op het eiland leveren in 2020 al meer stroom dan de 50.000 inwoners nodig hebben. Goeree Overflakkee is dan 125% energieneutraal en houdt dus al op korte termijn groene energie over. Het overschot aan groene stroom kan worden omgezet in groene waterstof. Dit vormt een kansrijke basis voor de ontwikkeling van een groene waterstofeconomie op het eiland, in relatie met de waterstofmarkt in de regio, de elektriciteit uit wind op zee en de energy hub Rotterdamse Haven. De ontwikkeling van een groene waterstofeconomie op Goeree-Overflakkee is het doel van dit convenant.

Het programma van het groene waterstofconvenant omvat verschillende deelprojecten, die worden onderzocht en zo mogelijk uitgevoerd:

  1. Lokale productie van groene waterstof op basis van elektrolyse
  2. Toepassing van waterstof in de mobiliteit
  3. Een demonstatiefabriek voor groene ammoniakproductie
  4. Een demonstratiewijk waarin bestaande gebouwen door middel van groene waterstof worden verwarmd
  5. Een visie op de ontwikkeling van een regionale waterstofrotonde
  6. Netbalancering met opslag van elektriciteit via elektrolyse

Gasunie neemt deel aan deelproject 4 en gaat samen met Stedin en de vier woningcorporaties van Goeree-Overflakkee aan de slag om toepassing van groene waterstof in bestaande bouw mogelijk te maken. Verder blijven we vanuit Gasunie de mogelijkheden van infrastructuurontwikkeling binnen deelproject 1 en 5 met belangstelling volgen.  

De groene waterstofeconomie op Goeree-Overflakkee is een mooie showcase, die als voorbeeld kan dienen voor waterstoftoepassingen elders in het land. Vanuit Gasunie kunnen we met onze kennis en ervaring zo een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een veilige, betrouwbare en duurzame energievoorziening. Anderzijds kunnen we nieuwe ervaringen opdoen met nieuwe toepassingen van groene waterstof, dat naar verwachting een essentieel aandeel zal vormen van de toekomstige energiemix.