5 jul 2017

Intercontinental Exchange neemt aandeel Gasunie in ICE Endex over

Met de aankoop van de aandelen van Gasunie in energiebeurs ICE Endex is Intercontinental Exchange (NYSE:ICE), de wereldwijd opererende beheerder van beurzen en clearing houses, nu voor 100% eigenaar van ICE Endex. Gasunie bezat 20% van de aandelen in ICE Endex. ICE en Gasunie blijven op het gebied van de werking van de energiemarkt samenwerken. De basis daarvoor is vastgelegd in een overeenkomst.

“We zijn uitstekend partners geweest in het opbouwen van ICE Endex en de markt voor Nederlandse TTF gas futures en opties. We zien uit naar een goede voortzetting van de samenwerking, ter ondersteuning van de groei van de Europese en mondiale gasmarkten,” aldus David Peniket, President en COO van ICE Futures Europe.

Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur en director Deelnemingen en Business Development van Gasunie: “Drie jaar geleden besloten we voor een bepaalde periode krachten te bundelen met ICE om een liquide, veilig en efficiënt handelsplatform voor gas en stroom op het Europese continent te creëren. Door die krachtenbundeling is dat doel nu bereikt. De handel bloeit, en een volledig eigenaarschap door ICE is nu de logische stap.”

Het TTF is de Nederlandse  gashandelplaats, in 2003 opgezet door Gasunie. Het heeft zich ontwikkeld tot de grootste gashandelsplaats van Europa van dit moment. 
ICE meldt de aankoop in dit persbericht.