27 dec 2019

Gasunie Wieringermeer uitgebreid voor afbouw gaswinning

Gasunie Transport Services is er in geslaagd om nog voor de jaarwisseling de installatie in Wieringermeer uit te breiden. Hierdoor kan nu 80.000 kubieke meter stikstof per uur meer bijgemengd worden dan voorheen.

De uitbreiding is nodig om de gaswinning in Groningen versneld af te kunnen bouwen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken & Klimaat nam eerder dit jaar het besluit om al in 2020 de productie uit Groningen te willen verlagen naar minder dan 12 miljard m³ gas. De uitbreiding van de stikstoffaciliteit op Gasunie Wieringermeer was hiervoor wel noodzakelijk. Aannemers en medewerkers van Gasunie hebben de afgelopen maanden met man en macht gewerkt om de uitbreiding voor 1 januari af te krijgen.

Op het mengstation Wieringermeer wordt stikstof bijgemengd aan hoogcalorisch gas uit de kleine velden en het buitenland. Hierdoor wordt het op dezelfde kwaliteit gemaakt als gas uit Groningen en kan het worden ontvangen door huishoudens en veel bedrijven. De capaciteit van het mengstation is nu uitgebreid van 230.000 kubieke meter per uur naar 310.000 m³ per uur.

Naast deze maatregel om extra stikstof in te kunnen kopen is, werkt Gasunie ook aan de bouw van een nieuwe stikstofinstallatie nabij Zuidbroek, die begin 2022 in gebruik genomen zal worden.